Hive Helsingin kotipesä kuhisee luovaa energiaa
Teatterikoulua vastapäätä sijaitseva holvikaarellinen punatiilitalo huokuu historiaa; helsinkiläistä elämänmenoa on todistettu Sörnäisten rantatien ja Haapaniemenkadun kulmassa jo vuodesta 1916. Vaikuttava rakennus palveli aikoinaan Wärtsilä yhtymä Oy Kone ja Sillan separaattoritehtaana, kunnes 1980-luvun alussa talo otettiin toimistokäyttöön. Vuonna 2018 alkaneen saneerauksen myötä kiinteistöstä on kuoriutunut luovan alan keskittymä ja yhteisöllinen monitoimitila: nyt talossa toimii strateginen konsulttitoimisto Miltton sekä suomalaisen ohjelmointikoulutuksen uusi ja ketterä toimija, Supercellin rahoittama koodarikoulu Hive Helsinki.
Kattokerrokseen sijoittuvat tilat ovat avarat ja valoisat. Lasiseinäisiä työskentelytiloja eli niin kutsuttuja koodausklustereita on kolme, minkä lisäksi opiskelijoilla on käytössään kattoikkunoiden koristama yhteistila, keittiö, ruokailutila, kirjasto, peli- ja kuntoilutila sekä suihku- ja wc-tilat. Kerroksesta löytyy lisäksi henkilökunnan toimisto- ja kokoustilat.
– Lokakuussa aloittavia opiskelijoita on 142 ja henkilökuntaa tässä vaiheessa kuusi. Keväällä ja kesän jälkeen opiskelijoita tulee lisää. Opetustiloja etsittäessä tärkeintä oli saada riittävän tilavat ja toimivat työtilat henkilökunnalle ja opiskelijoille sekä löytää keskeinen sijainti, jotta koulu olisi mahdollisimman helposti kaikkien saavutettavissa. Sijainti metroreitin varrella on iso plussa. Meille oli myös tärkeää, että saimme vapaat kädet tilojen suunnitteluun ja että vuokranantajan kanssa on sujuva keskusteluyhteys, kertoo Hive Helsingin toiminnoista vastaava Niklas Tenovuo.
Luovuuteen ja yhteisöllisyyteen kannustava ympäristö
Koulun tilat ovat täynnä kirkkaita värejä ja mielikuvituksellisesti muotoiltuja kalusteita; veikeitä sohvia, donitsin muotoisia tyynyjä ja rentoja säkkituoleja. Pingispöytäkin löytyy.
– Sekä opiskelijat että henkilökunta viettävät suuren osan päivästään koululla. Uskon, että valoisalla ja viihtyisällä ympäristöllä on positiivinen vaikutus jaksamiseen. Hivessä ollaan myös panostettu erityisen paljon siihen, että koulu on kaikille saavutettava niin sijainnin kuin designin kautta. Värikäs sisustus on inklusiivinen, kannustaa luovuuteen ja rikkoo samalla koodaukseen liittyviä stereotypioita, Tenovuo perustelee.
Teknologia-alan monimuotoisuuden ja uuden koodausosaamisen kasvattaminen ovat Hive Helsingin keskeiset päämäärät. Koulu tarjoaa kaikille avointa ja maksutonta, ongelmanratkaisukeskeistä ohjelmointikoulutusta, joka perustuu vertaisoppimiseen ja projektityöhön. Erilaiset kollaboraatiot ja verkostot ovat luonteva osa toimintaa.
– Kallio on luovien alojen keskittymä, mikä avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia. Olemme esimerkiksi jo keskustelleet naapurissa olevan Teatterikorkeakoulun kanssa mahdollisesta yhteistyöstä opiskelijoiden kesken. Täällä on erinomaiset edellytykset yhteisölliseen toimintaan!