Kauppakeskus Sellosta käynnistyy kiinteistöjen virtuaalisen voimalaitoksen rakentaminen Suomessa

11.9.2017

Siemens Osakeyhtiö ja Kiinteistö Oy Kauppakeskus Sello allekirjoittivat sopimuksen kauppakeskuksen älykkään energiajärjestelmän rakentamisesta. Ratkaisu on ensimmäinen konkreettinen askel kohti kiinteistöjen liittymistä tulevaisuuden virtuaalivoimalaitoksiin, jossa kiinteistöstä tulee varavoimalaitokseen verrattava toimija. Projekti valmistuu syksyllä 2018.

Sellon omistavat Keva, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera.

- Elolle monipuolinen ja aktiivinen kiinteistöjen vastuullisuuden kehittäminen on olennainen osa kiinteistösijoitustoimintaa. Olemme iloisia siitä, miten Sellossa innostunut ja hyvä yhteistyö kauppakeskuksen omistajien, kauppakeskusorganisaation ja luotettavien yhteistyökumppaneiden välillä mahdollistaa yhteiskunnallisestikin näin kiinnostavan ja tärkeän hankkeen toteutumisen”, kertoo salkunhoitaja Kaisa Kallio Elosta.

Sellon kauppakeskukseen rakennetaan älykäs mikroverkko, joka liittyy osaksi laajempaa energiajärjestelmää. Pohjois-Euroopan suurin kiinteistön sisään rakennettava akusto mahdollistaa energian varastoinnin ja energian älykkään käytön. Yleistyessään ratkaisu tuo suomalaiselle yhteiskunnalle mittavat säästöt vähentämällä tarvetta investoida varavoimalaitoksiin. Samalla se auttaa Suomen sähköverkkoa kehittymään ja varmistamaan energiantuotannon omavaraisuuden.

- Hyvä yhteistyö ja molemminpuolinen luottamus ovat mahdollistaneet ainutlaatuisen ratkaisun kehittämisen. Sellon energiankäytön optimoimiseksi olemme nyt alkaneessa hankkeessa rakentaneet digitaalisen alustan, johon voidaan tehokkaasti liittää lisää kiinteistöjä. Se lisää niin kiinteistön omistajien kuin yhteiskunnankin hyötyjä, sanoo liiketoimintajohtaja Ville Stenius Siemens Osakeyhtiöstä.

- Sello on ollut aina vastuullinen toimija. Toiminnassamme on huomioitu alusta lähtien ympäristöystävälliset ratkaisut. Tämä edistyksellinen hanke näyttää suuntaa, miten kauppakeskukset voivat olla mukana ilmastotalkoissa ja tehdä työtä ympäristön ja samalla koko yhteiskunnan hyväksi. Hankkeen ratkaisuissa huomioidaan myös asiakasviihtyisyys ja vuokralaisten hyvät toimintaedellytykset kauppakeskuksessa, sanoo toimitusjohtaja Matti Karlsson kauppakeskus Sellosta.

Vuonna 2011 Sellolle myönnettiin EU:n Energy Service Award -palkinto. Vuonna 2015 Sello sai ensimmäisenä kauppakeskuksena Euroopassa toiminnanaikaisen platinatason LEED-ympäristöluokituksen. Sellossa tieto ohjaa älykästä tekemistä.

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo
Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo on Suomen suosituin työeläkevakuuttaja ja yksi Suomen suurimmista kiinteistö- ja asuntosijoittajista. Yrityksistä noin kolmannes ja yrittäjistä yli 40 % on valinnut Elon työeläkevakuutusyhtiökseen. Elon noin 22 miljardin euron sijoitusvarallisuudesta kiinteistö- ja infrasijoitusten osuus on noin 3 miljardia. Vastuullisuus on kiinteä osa Elon sijoitustoimintaa. Elo on sitoutunut YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin ja on allekirjoittajana myös mm. CDP:ssa ja Montreal Plédgessä.

Kauppakeskus Sello
Kauppakeskus Sello sijaitsee Espoon Leppävaarassa ja on Suomen toiseksi suurin kauppakeskus. Sellossa on yli 170 liikettä ja palvelua. Kävijöitä Sellossa on vuosittain 24 miljoonaa ja kokonaismyynti vuodessa on yli 400 milj. euroa. Sellon omistavat Keva, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera.

Hae lisää luettavaa