Mehiläisyhdyskunnat – ympäristövastuullisuutta maistuvassa muodossa

/ Toimitila-artikkeli / Case-esimerkki

Pörriäisten vähenemisellä on merkittävä vaikutus ekosysteemeille ja luonnon monimuotoisuudelle. Osana vastuullisuustyötämme mahdollistimme mehiläisyhdyskunnat Swing Housen ja Virtatalon katoilla. Kesän helteissä ahkeroivien mehiläispesien ylläpidosta vastasi Humble Bee Housing Project. Nyt on aika maistella tuotoksia. 

Swing Housen ja Virtatalon pörriäiskausi alkoi kesäkuussa, kun kummankin toimistotalon katolle tuotiin neljä mehiläispesää. Vuokralaisyrityksille avautui mahdollisuus toimia ”kummina” mehiläispesälleen. Oma pesälaatikko maalattiin yrityksen brändivärillä ja nimikoitiin logolla. Kesän aikana yritysten henkilöstöt pääsivät myös vierailemaan pesällään opastetusti.

– Vierailut olivat aina elämyksiä, kun katolle sai mennä keskelle pörinää turvallisessa avaruuspuvussa. Paljon ihmiset ottivat kuvia ja videoita. Kokemusteni mukaan kaupunkimehiläispesät ovat vaikuttavimpia keinoja lisätä tietoutta ja empatiaa mehiläisiä kohtaan, kertoo Aapo Reuter Humble Bee Housing Projectista. 

Elokuu oli sadonkorjuun aikaa. Hunaja kerättiin talteen ja mehiläiset siirrettiin maaseudulle hyvin ansaittua talvilomaa viettämään. Oikein säilöttynä hunaja säilyy pitkään. Yrityksen omalla kauniilla etiketillä varustetut hunajapurkit ovat mieluisia henkilöstö- ja asiakaslahjoja. 

Miksi tuoda mehiläiset keskelle kaupunkiympäristöä?

Jopa kolmannes maailman ruokakasveista tarvitsee mehiläisten pölyttämistä. Mehiläiset pitävät huolen eri kasvilajien ja puiden elinvoimaisuudesta myös rakennetussa ympäristössä. Mitä enemmän ekosysteemissä on kasveja, sitä enemmän kasvit pystyvät sitomaan hiiltä ilmakehästä. Laajasti tarkastellen, pölyttäjät osallistuvat taisteluun ilmastonmuutosta vastaan.

Kaupunkimehiläiset toimivat luonnon lähettiläinä herättäen keskustelua ja sitä kautta ympäristötietoisuutta. Osana Swing Housen ja Virtatalon toimintaa mehiläispesät ovat myös tuoneet iloa kesäisiin työpäiviin.

Kaupunkiympäristö antaa hunajalle ainutlaatuisen maun, joka perustuu biologiseen monimuotoisuuteen. Yllättävää ehkä, että kaupunkimehiläisten hunajassa on vähemmän torjuntajäämiä ja maku on vivahteikkaampaa kuin hunaja viljellyltä maaseudulta. Erityisesti kaupungissa kasvavista lehmuksista välittyy hunajaan minttumainen maku. Hunajassa maistuu paitsi maisema, myös kesä. Samasta paikasta kerätty hunaja on erimakuista kesästä toiseen. Hellekesänä 2021 hunaja sai eniten makuja alkukesän kukista ja kasveista. 

Makea tarina jatkui joulumuistamisina

Swing Housessa innostuttiin mehiläispesien ainutlaatuisesta ideasta. Kesän aikana kerättyä satoa purkitettiin myös Confide Toimitilapalveluiden asiakaslahjoiksi. Confide Toimitilapalvelut huolehtii Swing Housen aulapalveluista.

– Vierailu Swing Housen katolla tarjosi uusia faktoja mehiläisten elämästä ja niiden yhteiskunnan toiminnasta. Pääsin kokeilemaan mehiläishoitajan pukua ja maistamaan hunajaa suoraan pesästä. Se oli todella hyvää. Oman mehiläispesän pölyttäjien valmistama cityhunaja on sen verran uniikki lahja, että se jää varmasti mieleen, summaa palvelujohtaja, partner Turkka Hagman Confide Toimitilapalveluista. 

 

Hae lisää luettavaa