M.Y. Fest -tapahtumassa visioitiin urbaania Myyrmäkeä 2030: Vehreyttä ja yhteisöllisyyttä

9.5.2018

Elon Virtatalo muuttui länsivantaalaisten olohuoneeksi, kun M.Y. Fest viihdytti 5. toukokuuta aamupäivästä aamuyöhön: taaperodiscosta K18-tansseihin, pakohuoneista jääkiekon kisakatsomoon. Tapahtumassa pohdittiin, miten Myyrmäestä luodaan entistäkin viihtyisämpi kaikille kaupunkilaisille.

Virtatalossa Vantaan Rajatorpantiellä on riittänyt tänä keväänä kuhinaa, kun satakunta opiskelijaa on päässyt visioimaan tulevaisuuden kaupunkielämää autenttisessa ympäristössä. Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijat ovat pohtineet koko Myyrmäen alueen kehittämistä sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla, ja monitieteisellä Tilapioneerit goes MyyrYork -kurssilla on visioitu Virtatalo-rakennukselle uusia käyttötarkoituksia.

Kurssit huipentuivat 5. toukokuuta opiskelijoiden järjestämään M.Y. Fest -kaupunkitapahtumaan, jossa tarjoiltiin monipuolisen kulttuuriohjelman avulla maistiaisia siitä, mitä kaikkea Myyrmäestä löytyy jo nyt – ja mihin suuntaan se voisi kehittyä.

– Arviomme mukaan tapahtuma keräsi reilusti yli 2 000 kävijää, kertoo kursseja vetänyt yliopistonlehtori Rami Ratvio Helsingin yliopistosta.

M.Y. Festin yhteydessä Virtatalo avautui kaupunkilaisille, ja moni kävijä tuntui ilahtuneen mahdollisuudesta päästä tutustumaan erottamattomasti Myyrmäen kaupunkikuvaan kuuluvaan massiiviseen toimistorakennukseen. Alun perin talo rakennettiin vuonna 1987 Imatran Voiman pääkonttoriksi.

– Tuntuu, että talo on ollut aina tässä. Jännää vihdoin nähdä, millaista on sisällä, kuului sieltä täältä yleisön joukosta.

Opiskelijoiden ideointi palvelee myös Eloa, joka omistaa Virtatalon.

– Mietimme parhaillaan, voisiko Virtatalolla olla tulevaisuudessa muitakin käyttötarkoituksia toimistojen ohella. Opiskelijoiden ja kaupunkilaisten tarjoamat ideat ovat hyvä lisä suunnitteluun, sanoo M.Y. Festissä vieraillut projektijohtaja Antti Pyötsiä Elosta.

Myyrmäen vahvuudet: lähiluonto ja paikallisidentiteetti

Maantieteen opiskelijoiden visioissa lähitulevaisuuden Myyrmäki, eli MyyrYork2030, näyttäisi sekä nykyistä urbaanimmalta että entistä vihreämmältä. Viheralueet olisi kytkettävä toisiinsa ja lähialueen luonto olisi levitettävä keskustakortteleihin asti – Myyrmäki tarvitsisi siis oman Central Parkinsa.

Myyrmäkeläisillä on vahva paikallisidentiteetti, ja opiskelijoiden mielestä sitä pitäisi hyödyntää kaupunkisuunnittelussa. Uutta on luotava vanhaa kunnioittaen ja asukkaiden toiveet huomioiden niin, että nykyistä yhteisöllisyyttä saadaan entisestään vahvistettua.

Ryhmätöiden nimet kertovat olennaisen visioista: Myyr York - kaikki yhdessä, Myrtsi elää, Monen maan Myrtsi ja Urbaanin kulkijan olohuone.

Vantaan kaupungin virkamiehet antoivat saman tien palautetta opiskelijoille. Asemakaavasuunnittelija Anne Olkkola  piti esimerkiksi ideasta jalostaa leveät liikenneväylät kaupunkibulevardeiksi sekä ajatuksesta, että Myyrmäkeen poimittaisiin kaupunkisuunnittelun parhaita paloja ympäri maailmaa, kuten Pariisiin kaupunkiviljelystä.

– Olemme itsekin tutkineet paljon Pariisin uusia asuinalueita, ja niissä voisi olla varteenotettavia esimerkkejä Myyrmäkeen, Olkkola kertoi.

Olkkola muistutti, että länsivantaalaiset ovat M.Y.Festin jälkeenkin tervetulleita jatkamaan asuinalueensa kehittämistä. Myyrmäen kaavarunko valmistuu tämän vuoden aikana, ja siihen liittyviä keskustelutilaisuuksia järjestetään pitkin vuotta.

Virtatalosta Myyrmäen oma Tiedekulma?

Maantieteen opiskelijoiden visioissa oli huomioitu Virtatalon rooli osana uutta, urbaania Myyrmäkeä. 

Virtatalo sijaitsee aivan Myyrmäen keskustan tuntumassa, joten se tarjoaisi oivallisen paikan kohtaamisille. Talosta voisi löytyä tiloja ja tapahtumia kaikenikäisille eläkeläisten päivätansseista ja bingoista koululaisten iltapäivätoimintaan. Ja kaupunginosassa, jossa maahanmuuttajat ovat merkittävä asukasryhmä, Virtatalo voisi hyvin muuntua monikulttuurisuuden keskukseksi. Rakennuksen ohella opiskelijat rohkaisivat ottamaan myös ulkotilaa käyttöön: Virtatalon aukio olisi looginen sijainti vaikkapa asukaspuistolle.

Tänä syksynä Virtatalon naapurissa käynnistyvä Metropolia-ammattikoulun suurkampus saattaisi synnyttää aivan uudenlaisia yhteistyön muotoja, jotka hyödyttäisivät myös alueen yrityksiä. Mahdollinen koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatioiden keskittymä voisi opiskelijoiden mielestä ottaa toimintaansa mallia esimerkiksi Helsingin yliopiston tiedettä popularisoivasta Tiedekulmasta.

Tilapioneerit-kurssilaisten tarkempia ideoita Virtatalon tulevaisuuden käyttötarkoituksiksi julkaistaan myöhemmin toukokuussa. Nämä suunnitelmat samoin kuin maantieteenopiskelijoiden MyyrYork2030- visiot kerätään Tilapioneerit.fi-sivustolle.

teksti: Sanna Jäppinen

Lisätietoja Virtatalo-kiinteistöstä:
Projektijohtaja Antti Pyötsiä, antti.pyotsia(a)elo.fi
Kiinteistökehityspäällikkö Eero Ojala, eero.ojala(a)newsec.fi

 

 

Hae lisää luettavaa