Myyrmäen Virtatalo saa virtaa auringosta

Vantaan Myyrmäessä sijaitsevaan suureen toimitilakiinteistöön, Virtataloon, on juuri valmistunut aurinkovoimala. Ensimmäiset paneelit asennettiin elokuussa ja nyt voimala on valmis käyttöön. 

– Tavoitteenamme on kerätä kokemusta aurinkovoimalan energiansäästömahdollisuudesta käytännössä Elon omistamissa toimitilakiinteistöissä. Aurinkopaneeli-investoinneissa keskeistä on laskea ympäristötehokkuus koko elinkaaren ajalta, kertoo Elon energia- ja ylläpitopäällikkö Kimmo Ruokoniemi.

Virtataloon tehdyn aurinkovoimalan teoreettinen huipputeho on noin 180 kWp. Vuosittainen energiantuotto on noin 150 megawattituntia. Tämä vastaa laskennallisesti karkeasti seitsemän omakotitalon vuosikulutusta. Aurinkopaneeleja asennettiin yhteensä 580 kappaletta.

–  Aurinkovoimalan takaisinmaksuaika on noin 11 vuotta. Olennaista on seurata investoinnin koko elinkaarta. Seuraamme tämän pilottikohteen kautta käytännössä, millaiseksi voimalan teho ja käyttö pidemmältä ajalta muodostuu, kertoo Ruokoniemi. 

Elon kiinteistökannassa tehtiin vuoden 2018 aikana kartoitus rakennuksista, joissa voidaan tehokkaasti hyödyntää aurinkoenergiaa. Kartoituksen perusteella pilottikohteeksi valittiin Myyrmäen Virtatalo. Jotta aurinkovoimala on kannattava, on kohteen kattopinta-alan oltava laaja ja eheä. Näin paneeleita saadaan asennettua tarpeeksi ja riittävästi tehoa irti. 

– Virtatalon kattorakenne mahdollisti hyvin aurinkovoimalan asennuksen ja kiinteistö on hyvä pilotti kartoittamaan kiinteistökohtaisten aurinkovoimaloiden kannattavuutta. Voimala tulee olemaan jatkuvassa seurantamittauksessa ja sen hyödystä saadaan relevanttia dataa noin vuoden, kahden aikana. Uskon, että tänä aikana myös aurinkopaneeliteknologia kehittyy entistä tehokkaammaksi, Ruokoniemi sanoo.  

Tavoitteena pienentää energiankulutusta 7,5 prosenttia 2025 mennessä

Elo on mukana sekä toimitilojen että asuntojen energiatehokkuussopimuksissa. Tavoitteena on Elon omistamien kiinteistöjen energian ja veden kulutuksen vähentäminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen sekä jätehuollon ja kierrätyksen kehittäminen. 

– Elon tavoitteena on pienentää energiankulutusta 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Lähtötasona on vuoden 2017 energiankulutus. Kiinteistöjen ylläpitotoiminnan keskeisenä näkökulmana on sijoitusten ympäristökuormituksen minimointi ja tämän tavoitteen eteen tehdään töitä monin kehitystoimenpitein, kertoo Ruokoniemi.

Kuva: Soreras.fi 

Lisätietoja:  
Energia- ja ylläpitopäällikkö Kimmo Ruokoniemi, kimmo.ruokoniemi@elo.fi p. 020 703 5184
Virtatalo on Imatran Voiman pääkonttoriksi vuonna 1987 rakennettu kiinteistö, jossa on 44 500 m² seitsemässä kerroksessa. Talo sijaitsee hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella Myyrmäessä Rajatorpantie 8:ssa, Myyrmannin ostoskeskuksen vieressä. 

Työeläkeyhtiö Elo hoitaa yli 23 miljardin euron eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Yhtiö vastaa yli 700 000 henkilön työeläketurvasta ja on yksi Suomen suurimmista kiinteistönomistajista ja vuokranantajista. Suorassa omistuksessamme on yhteensä noin 2 800 asuntoa sekä 700 000 m² toimitilaa. Elo suosii kohteita, jotka sijaitsevat sujuvien julkisen ja kevyen liikenteen yhteyksien varrella, tiiviisti yhdyskuntarakenteeseen liittyvissä kaupunkikeskustoissa sekä liikenteellisissä solmukohdissa. Omistamme useita ympäristösertifioituja kiinteistöjä, kuten Espoossa sijaitsevan yhteisomistuskohteen Kauppakeskus Sellon, jolle myönnettiin kultatason LEED-sertifiointi ensimmäisenä kauppakeskuksena Euroopassa.www.elo.fi/toimitilat


Hae lisää luettavaa