Virtatalon aurinkovoimala auttaa pienentämään kiinteistön hiilijalanjälkeä

/ Toimitila-artikkeli / Kiinteistösijoittaminen

Aurinkopaneeleja Myyrmäen Virtatalon katolla
Kiinteistön katolle asennettu aurinkovoimala on tuottanut vuodessa virtamäärän, joka riittäisi noin 1 500 junamatkaan Helsingin ja Myyrmäen välillä.  

Virtatalon omistaja, työeläkeyhtiö Elo, on yksi Suomen suurimmista kiinteistönomistajista ja vuokranantajista. Elossa vastuulliseen kiinteistöliiketoimintaan kuuluu energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvien energianlähteiden käytön lisääminen, materiaalien kierrätys ja ympäristövaikutukset huomioiva kiinteistö- ja kaupunkikehittäminen.

Konkreettisina tavoitteina on pienentää kiinteistöjen energiankulutusta, vedenkäyttöä ja hiilijalanjälkeä sekä kehittää jätehuoltoa ja kierrätystä. Esimerkiksi kiinteistöjen energiankulutusta on tarkoitus vähentää 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Virtatalo toimii uusiutuvan energiantuotannon pilottikohteena

Elo kerää parhaillaan käytännön kokemusta aurinkovoimalan energiansäästöpotentiaalista omistamissaan toimitilakiinteistöissä. Virtatalo toimii kokeilussa pilottikohteena: talon katolle asennettiin vuoden 2019 syksyllä 580 paneelista koostuva aurinkovoimala, jonka tuottoa ja tehokkuutta seurataan investoinnin takaisinmaksuajan ja elinkaaren osalta. 

Otollisimpia kohteita aurinkosähkön tuotannolle ovat kiinteistöt, joissa on runsaasti kattopintaa ja kuluu paljon sähköä – tällöin kiinteistö voi hyödyntää kaiken tuotetun sähkön itse. Runsas kattopinta-ala puolestaan mahdollistaa suuremman voimalan: mitä enemmän paneeleja, sitä edullisempi investointi on tuotettua kilowattituntia kohden.

–  Aurinkovoimalan takaisinmaksuaika on noin 11 vuotta. Olennaista on seurata investoinnin koko elinkaarta. Seuraamme tämän pilottikohteen kautta käytännössä, millaiseksi voimalan teho ja käyttö pidemmältä ajalta muodostuu, kertoo Elon energia- ja ylläpitopäällikkö Kimmo Ruokoniemi.

Vuosituotto vastaa seitsemän omakotitalon vuosikulutusta

Virtatalon aurinkovoimalan teoreettinen huipputeho on noin 180 piikkikilowattia (kWp). Piikkikilowattilukemalla kuvataan aurinkopaneelien tuottamaa sähkötehoa tietyissä standardiolosuhteissa. Vuosittainen energiantuotto on Virtatalossa noin 150 megawattituntia, mikä vastaa laskennallisesti seitsemän omakotitalon vuosikulutusta. 

– Kokemusten mukaan laitos toimii tuoton osalta suunnitellusti eli 150 MWh:n tuotto toteutuu vuositasolla. Nykyinen tuotto on noin neljä prosenttia koko kiinteistön käyttämästä sähköstä, Ruokoniemi sanoo.

Virtatalon aurinkovoimalan on toimittanut Solarigo.

 

Hae lisää luettavaa